Povijest požeškog sporta

U mjesecu srpnju događale su se kroz prošlost mnoge važne stvari za požeški sport kao što su otvaranje sportskih objekata i osnivanje pojedinih klubova. U ovom članku nalazi se kratak pregled tih važnih događaja ali i ostalih bitnih datuma od prvih doticaja Požege sa sportom pa sve do današnjih dana.

Sport u Požegi ima dugu i bogatu tradiciju. Već krajem devetnaestog i početkom dvadesetog  stoljeća  osnivaju  se  prva  športska  društva i klubovi. Najstarije sportsko društvo je Građansko streljačko društvo koje je  osnovano  14. srpnja 1871., a od 1864.  postojala je streljačka družina.

Biciklističko društvo “Lastavica” osnovano je 1897., a Požežanin Julio Mihelić bio je iste godine prvi u državi na utrci od pet kilometara. Prvi biciklistički klub osnovan je 1912. Planinarsko društvo osnovano je 1898., a gimnastički i klizački klub 1905. Prvi teniski klub osnovan je 1911., a prvo igralište tenisa izgrađeno je još 1894.

Prvi atletski klub osnovan je 1911. godine. Požežanin Boris Hanžeković bio je tridesetih godina državni rekorder u trčanju na 100  metara s preponama i štafeti  4 x 100 metara a 1938. bio je prvak Balkana na 110 metara s preponama postavivši rekord od 15 sekundi.
Gimnastičko društvo “Hrvatski Sokol” osnovano je 6. travnja 1905., a malo kasnije 1912. izgrađena je ” Sokolana ” koja ima grijanu dvoranu i garderobe te sprave za vježbače koji su uglavnom bili članovi Sokola.

Nogomet se u Požegi organizirano igra od 1908. kada poznati književnik Josip Pavičić donosi prvu nogometnu loptu u naš grad, a početkom te godine požeški srednjoškolci  osnovali su i prvi nogometni klub pod imenom “Nogometni klub seniora”. Već u lipnju igraju prvu utakmicu sa srednjoškolcima iz Zagreba na improviziranom igralištu na Ciglani. Tih godina puno se  nogometnih klubova osnivalo ali su mnogi od njih i brzo prestajali s radom.

Dva  kluba koja su ostavila najviše traga u požeškom nogometu tog doba su “Građanski”, osnovan 1923. i  “Radnički”, osnovan 1931. između kojih se razvio veliki rivalitet i to ne samo u športskom smislu. Desetak godina njihovi su susreti bili pravi derbiji kojima je nazočila većina građana Požege. Početkom drugog svjetskog rata oba   kluba prestaju s radom. Nakon rata, 1946. osnovano je  “Jedinstvo” kojeg su podržavali i za kojeg su igrali gradski trgovci, a “Radnički” se ponovo osniva 1954. i za njega nastupaju većinom radnici Ljevaonice. Ti  klubovi postižu vrlo dobre rezultate i nastupaju pod tim imenima sve do 1964. godine.

“Radnički” je krajem 1963. bio u krizi zbog loših rezultata, a Skupština kluba donijela je 31. siječnja 1964. odluku o prestanku rada. Drugi gradski klub “Jedinstvo” održao je Skupštinu dan kasnije, 01. veljače 1964. i također donosi odluku o prestanku rada, ali i odluku o osnivanju novog kluba pod imenom  Nogometni klub “Slavonija”. Najbolji igrači “Radničkog” prešli su u “Slavoniju”, gdje su nastavili igrati i svi igrači “Jedinstva”.

Dvije godine ranije, 10. rujna 1962. osnovan je Nogometni klub “Požega”, još jedan gradski nogometni klub koji postoji i danas te zajedno sa Slavonijom nastavlja bogatu tradiciju požeškog nogometa. Osim ta dva kluba pod gradske nogometne klubove ubrajaju se i klubovi iz prigradskih naselja. NK Dinamo Vidovci Dervišaga osnovan je 1946. godine, NK Parasan Golobrdci osnovan je 1956. godine dok su NK Croatia Mihaljevci i NK Lipa Stara Lipa osnovani 1974. godine.

Šah se u Požegi organizirano igra od 1931., a prvi “Šah –klub” je osnovan  1934. godine. Prvo ribolovno društvo je osnovano 1938. pod imenom “Sportsko ribarsko društvo”,a organiziraniji rad počinje 1953. kada je osnovano Sportsko ribolovno društvo “Šaran” koje postoji i danas.
Prva sportska društva i klubovi u našem gradu se pojavljuju samo nekoliko godina poslije Zagreba i ostalih većih gradova u Hrvatskoj što pokazuje kulturni nivo Požege i zanimanje mladih za sport koje su zadržali do danas.

Među prvima u Slavoniji Požežani su imali objekte za tri bazična sporta: gimnastiku, atletiku i plivanje. Gimnastička dvorana je otvorena 1. prosinca 1940. (današnja Gimnastička dvorana “Sokol”).

Atletski stadion izgrađen je 1950. (na mjestu današnje nove Gimnazije)  a srušen je 1998. godine. Atletski stadion bio je zelena oaza u samom centru grada, smješten na idealnoj lokaciji u neposrednoj blizini tri osnovne škole i Gimnazije. Taj spomenik požeškog sporta koristili su sportaši, učenici i rekreativci. Atletski stadion odnosno atletska staza ne postoji od 1998. godine pa požeška djeca nemaju osnovne uvjete za bavljenje tim bazičnim sportom.

Atletski klub «Požega» dugi niz godina organizira tradicionalni atletski memorijal «Zvonka Panežića» koji se trči od Velike do Požege. Grad Požega ima bogatu atletsku tradiciju te i poznati zagrebački miting nosi ime našeg Borisa Hanžekovića.

Plivački bazen olimpijskih dimenzija otvoren je 27. srpnja 1953. (na današnjem mjestu), a plivački klub osnovan je 16. srpnja 1953., nekoliko dana prije otvorenja gradskog bazena.

Nogometni stadion kraj Orljave na kojem i danas nastupa NK “Slavonija”, otvoren je godinu dana kasnije, 27. srpnja 1954.

Stolnoteniski klub “Požega” je osnovan  također 1953. godine. Prvi auto-moto klub osnovan je 1946., a prve moto-utrke na požeškim ulicama održane su 1951. godine.

Prvi košarkaški klub osnovan je 1947. pod imenom KK “Jedinstvo”. Klub je prvo imao žensku ekipu a malo kasnije i mušku. Iste godine izgrađeno je i prvo košarkaško igralište u Grginom dolu. Nakon početnog razvoja dolazi do stagnacije, sve do 20. prosinca 1959. kada se osniva KK “Požega” koji u svom sastavu ima i mušku i žensku ekipu te se tada  grade igrališta pri svim gradskim školama. Već 1961. košarkaši i košarkašice sele na novoizgrađeni Stadion malih sportova u Grabriku.

Rukomet je u svom razvojnom putu nekoliko puta bitno mijenjao  svoja pravila. Između dva svjetska rata bila je popularna hazena koja  kod nas dolazi iz Češke. Prvi hazena klub osnovan je u Požegi 1932. u sastavu ŠK “Radnički”. Poslije rata dominira veliki rukomet  da bi ga uskoro zamijenio mali rukomet kakav se igra i danas. Rukomet  se kod nas pojavljuje 1953. kada državne prvakinje iz Nove Gradiške igraju propagandnu utakmicu s jednom austrijskom ekipom na nogometnom igralištu kraj ljevaonice. Iste godine je osnovan  i prvi rukometni klub RK ” Jedinstvo” koji ima samo žensku ekipu. Godinu dana kasnije, 1954. klub  ima i mušku ekipu, a  osniva se i drugi ženski  klub RK “Radnički”. Požeški rukometaši igrali su 1958. kvalifikacije za prvu ligu, ali se nisu uspjeli plasirati u konkurenciji rukometaša Bjelovara i zagrebačke Mladosti. Za  razvoj rukometa u Požegi posebno je značajna 1961. kada se početkom kolovoza osniva RK “Požega” i prelazi s nogometnog igrališta na stadion malih sportova u Grabriku. Uz košarkaše i rukometaše na  novom stadionu nastupaju  tenisači, stolnotenisači, hokejaši, klizači a koriste ga i ostali požeški sportaši. Stadion malih sportova dobio je 1964. asfaltnu podlogu, a 1965. izgrađene su svlačionice.

Te 1965. godine osniva se i Sportsko društvo “Požega” u koje ulaze klubovi  koji  u svom nazivu nose ime našeg grada.

Zbog svega  toga  Požega (tada Slavonska Požega) je 1965. i 1966.  proglašena najboljom sportskom općinom na nivou tadašnje države.

Nešto kasnije, na stotu godišnjicu Građanskog streljačkog društva 1971. godine, Požežani su dobili modernu streljanu, a 27. srpnja 1975. održane su prve utrke na modernom autodromu  “Glavica”.

Stadion malih sportova dobio je 1970. krov da bi 1980. prerastao u  višenamjensku sportsku  dvoranu  “Grabrik” (od 13. 05. 2015. zove se SD Tomislav Pirc), jednu od najljepših u ovom dijelu Hrvatske. Iste godine dovršen je i  Športsko-rekreacijski centar kraj Orljave u sklopu kojeg je napravljen glavni i pomoćni teren NK Požega te nekoliko betonskih rukometnih, košarkaških i odbojkaških igrališta za mladež i rekreativce.

Požeški športski savez u svom članstvu trenutno ima 68 sportskih udruga sa područja grada i prigradskih naselja. Grad Požega preko Požeškog športskog saveza stručno i financijski pomaže rad tih udruga, održava sportske objekte i potiče mladež na bavljenje sportom organiziranjem sportskih škola (plivanja, gimnastike, nogometa, košarke, rukometa, odbojke).

Tradicija igranja malog nogometa u našem gradu, duga više od pola stoljeća rezultirala je osnivanjem desetak gradskih malonogometnih klubova od 2000. godine do danas. Tradicionalni Božićni malonogometni turnir u organizaciji Požeškog športskog saveza igra se neprekidno od 1992. godine i jedan je od najkvalitetnijih u Slavoniji. Velik broj mladih u požeškim klubovima te brojni sportski radnici, sportaši i treneri garancija su lijepe budućnosti požeškog sporta.

Jurica Bešlić