Tužna vijest - preminuo profesor Josip Muhar "Moto", dugogodišnji atletičar i tenisač

Tenis 27. svibnja 2024.

POŽEGA – U petak, 24. 05. 2024. nakoh duge bolesti, u 92 godini života preminuo je profesor Josip Muhar. Rođen je 14. 02. 1932. godine u Požegi gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1951. upisao je tadašnji Državni institut za Fiskuluturu (DIF) u Beogradu te stekao zvanje profesor tjelesne i zdravstvene kulture, a u našem gradu kao profesor zaposlio se 1958. godine.

Bio je odličan atletičar i tenisač kao i trener tenisa, a bio je i dugogodišnji profesor tjelesne kulture na požeškoj Gimnaziji. Svoju sportsku aktivnost započeo je kao nogometaš u NK Klas i NK Jedinstvo, a kasnije se prebacio u atletiku gdje je kao član požeškog Atletskog kluba Slavonija osnovanog 1949. godine bio među najboljim trkačima u Hrvatskoj te je bio jedno vrijeme i juniorski rekorder Hrvatske na 1000 metara. 

Kao svestrani sportaš bavio se i stolnim tenisom, odbojkom, košarkom, vaterpolom da bi u zrelim godinama nastupao kao natjecatelj i u tenisu. Dubok trag ostavio je i kao trener i predavač na raznim seminarima. Punih 10 godina vodio je organizirane Škole skijanja za požeške učenike u Kranjskoj gori.

Pokrenuo je prvu organiziranu Školu tenisa u gradu Požegi i to 1984. godine odmah nakon osnivanja Teniskog kluba Požega u kojem je bio jedan od osnivača. Prva generacija škole tenisa brojila je oko dvadesetak polaznika, a požeška djeca su znajući za skoro osnivanje Teniskog kluba, već u ljeto 1983. godine pokušavala igrati tenis na betonskim malonogometnim terenima na Sportsko – rekreacijskom centru.

Dobitnik je Trofeja Požeškog športskog saveza 1994. godine kao istaknuti sportaš, trener i sportski radnik.

 

Posljednji ispraćaj je u utorak, 28. 05. 2024. u 13,30 sati na požeškom groblju Svete Elizabete. 

Pročitano 65 puta