Planinarski izlet na Jankovac članova HPD Gojzerica

Planinarstvo 18. lipnja 2024.

VELIKA – Kako je Jankovac vrlo često odredište različitih izleta (naročito ako ste iz Požege), možemo reći da su članovi HPD Gojzerica iz Požega jako puno puta posjetili prekrasnu jankovačku šumu, jezera i slap. I dalje je privlačan i uvijek ga je lijepo posjetiti.

No, nekako nema baš puno različitih staza kojima se može ići… Stoga je ovaj izlet  na Jankovac, kojeg su vodili Anita Savić i Ante Bošnjak, bio pomalo avanturistički (što će se složiti svi oni koji su se na njega zaputili u kratkim hlačama) jer je put vodio po stazama koje nisu često korištene i gdje je priroda počela zauzimati natrag ono što joj ionako pripada. Dok su kupine i koprive malo otežavale hodanje, pogled na prekrasnu šumu kroz koju se probijalo sunce (a u jednom trenu i pokoja kapljica kiše) ga je olakšavalo.

Ove nedjelje put do Jankovca vodio je dobro znanom trasom preko Veličkog starog grada, Tauberovih stijena i Nevoljaša, a zatim prekrasnim i čarobnim Talijanskim jarkom.

Nakon odmora na samom Jankovcu (uz neizostavan posjet slapu Skakavcu), povratak je slijedio preko Šarenog stupa i Šeogreba do Trišnjice, a zatim preko Kaniške glave do Planinarskog doma Lapjak.

Priroda je bila vrlo darežljiva te se moglo uživati u suncu, kiši, oblacima, ali i borovnicama, malinama i šumskim jagodama. Naravno, uz put su se mogle pronaći i gljive (na onim dijelovima gdje još ima vlage u šumi).

Ovih dvadesetak kilometara je brzo prošlo u fantastično raspoloženom društvu koje su, osim Gojzerica, činili i članovi PD Dilj gora iz Slavonskog Broda, PK Split i HPD Runolist iz Zagreba.

Tako su uz stara poznanstva i prijateljstva stečena i neka nova. Kako se hodalo preko osam sati, bilo je dovoljno vremena za upoznavanje, stvaranje zajedničkih uspomena, ali i kreiranje planova i ideja za suradnju.

Fantastično društvo + uvijek lijepa priroda oko nas = savršeno provedeno vrijeme.

 

HPD Gojzerica

Pročitano 57 puta