Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu za mlađe kadete, mlađe kadetkinje, juniore i juniorke održano u Požegi

Ostalo 14. svibnja 2024.

POŽEGA – Od petka do nedjelje u Požegi se igralo državno prvenstvo za juniore i mlađe kadete, a sve je proteklo u odličnoj atmosferi i organizaciji Stolnoteniskog kluba Požega. Na završnici je zablistala stolnotenisačica Dora Ćosić (Mladost) koja je osvojila poker titula, bila je prva u pojedinačnoj konkurenciji, parovima, miksu i ekipno.

U juniorima prvak Hrvatske je Borna Petek (STK Zagreb), koji je na kraju osvojio tri zlatne medalje (singl, par i miks). Oboje su se na dostojan način oprostili od juniorskog staža. Petek je u pojedinačnom imao nešto teži meč u četvrtfinalu s Tinom Islamovićem (GSTK Zagreb), gubio je i u trećem i četvrtom setu, ali uspio je na kraju to riješiti u svoju korist (4:2).

U polufinalu je s 4:2 svladao Ivana Hencla (GSTK Zagreb) i pritom mu uzvratio za poraz iz ekipnog dijela, a za kraj je s 4:3 (-5, -8, 8, 7, -14, 8, 9) bio bolji i od Leona Benka (GSTK Zagreb). Benko je poveo 2:0, pa 3:2, ali Petek je sve uspio izvući i slaviti. Igrač STK Zagreb je bio prvi favorit prvenstva, daleko je najbolji junior Hrvatske, a to je i pokazao za stolom pa i kada mu nije sve išlo od ruke.

Uz Hencla broncu je osvojio i Luka Lozušić (GSTK Zagreb). Potonji je najveći posao napravio u četvrtfinalu kada je s 4:2 svladao Luku Zlatkova (STK Zagreb), a s učinkom s državnog preskočio ga je na juniorskoj rang listi te je sada četvrti u poretku.

U parovima Petek i Zlatkov su najteži susret imali u polufinalu kada su prošli nakon pet setova (10, 8, -9, -11, 7) protiv Islamovića i Lozušića (GSTK Zagreb). U finalu smo bili posebno inspirirani te su s glatkih 3:0 pobijedili Benka i Hencla. Treće mjesto osvojili su i Franko Majcen i Antonio Brakus (GSTK Zagreb).

Kod djevojaka u Požegi je postojalo samo jedno ime – Dora Ćosić. Četiri od četiri, bolje od toga nije moglo za igračicu Mladosti. U pojedinačnom je dominirala, a za kraj je s 4:1 bila bolja od klupske suigračice Brune Borovec. Treće mjesto osvojile su Larisa Putigna (Pula) i Victoria Pustaj (Mladost).

U parovima je bilo nešto teže, u finalu su Ćosić i Borovec gubile 2:0 od Victorije Pustaj i Jelene Vukelić (Mladost/Varaždin), ali sljedeća tri seta dobile su na 9, 8, 9 i potvrdile naslov prvaka. Treće mjesto osvojile su Mara Markovanović i Neva Gojković (Dugo Selo/Mladost) te Ana Znika i Bruna Gučin (TIS).

U miksevima Borna Petek i Dora Ćosić nisu imali poteškoća do finala, da bi na kraju s 3:1 bili bolji od Ivana Hencla i Brune Borovec (GSTK Zagreb/Mladost). Prva tri seta bila su u fiksu, ali na kraju su i tu zasluženo i bez većih problema odnijeli titulu.

U ekipnoj konkurenciji kod juniora titulu je osvojio GSTK Zagreb, a u finalu su s 3:0 bili bolji od STK Zagreb. Dosta izvjesno finale gdje su momci iz Medarske ispustili tek set. Treće mjesto osvojila je Visia nakon što su okrenuli 1:2 protiv Pule. Kod djevojaka perfektan niz Mladosti, koja nije izgubila niti jedan meč, a za kraj su u finalu s 3:0 svladali Pulu. U borbi za broncu Dugo Selo je s 3:1 svladalo TIS.

Na završnici u Požegi Zohil je prije početka državnog bio četvrti na rang listi mlađih kadeta, sada je drugi, a na kraju je završio kao prvak. Prvi favorit je bio Nikola Jurić (Marathon), koji je osvojio tri zlatne medalje (ekipno, par i miks), ali ne i medalju u pojedinačnom. Za to zasluge potpisuje Noa Crnoja (Dugo Selo), koji ga je u četvrtfinalu zaustavio s 3:1, da bi u polufinalu bio poražen od Zohila s 3:2 (7, -8, -8, 2, 7). U finalu Zohil je s 3:1 svladao Matea Terihaja (Samobor). Uz Crnoju, broncu je osvojio i Bono Hrnčić (TIS).

U parovima prvaci Nikola Jurić i Ivan Smiljanić (Marathon/Požega) su težak meč imali u četvrtfinalu i polufinalu. Prvo su nakon pet setova (-9, 4, 8, -10, 4) izbacili Matiju Zohila i Edwina Pavića (Pula/Vodovod), a potom s 3:2 (1, -11, 8, -10, 5) Grgura Pustijanca i Bonu Hrnčića (TIS). Za kraj su u finalu nadigrali Frana Šimunovića i Matea Terihaja (Samobor) s 3:0. Treće mjesto osvojili su i Kristijan Andabak i Noa Crnoja (Cibalia/Dugo Selo).

Kod djevojaka nije bilo dvojbe, Karla Ivčić (STK Zagreb) je nova prvakinja države. Iza nje je odlična sezona, osvojila je sve turnire na kojima je igrala, njih 11, a taj niz nastavila je i u Požegi. Doduše, imala je teži meč u četvrtfinalu s Loretom Mandić (Šibenik) gdje je prošla nakon pet setova (6, 7,-6, -8, 9), ali potom je do kraja ispustila tek set. I to u finalu protiv Sare Rivetti (Zagorec). Brončane su bile Nika Crnogaj (Mladost) i Iva Lešić Duralija (TIS), koja je poražena u polufinalu od Rivetti s 3:2 (-5, 8, 10, -9, 7).

Dvije najbolje rangirane hrvatske igračice su prvakinje Hrvatske i u parovima. Na putu do titule Sara Rivetti i Karla Ivčić (Zagorec/STK Zagreb) su ispustile jedan set i to u finalu protiv Mie Romić i Nike Crnogaj (Mladost). Broncu su osvojile Iva Lešić Duralija i Martija Bogović (TIS/Malinska) te Anđela Živković i Loreta Mandić (Šibenik).

U miksevima titulu su osvojili Nikola Jurić i Nika Crnogaj (Marathon/Mladost), a u finalu su s 3:0 bili bolji od Matea Terihaja i Anđele Živković (Samobor/Šibenik). Broncu su osvojili Ivan Smiljanić i Karla Ivčić (Požega/STK Zagreb) te Bono Hrnčić i Marija Bogović (TIS/Malinska).

U ekipnoj konkurenciji kod dečkiju Marathon je u skupini poražen od Vodovoda (3:2), ali Osječani su izgubili od Požege tako da je zagrebačka ekipa prošla u finale, dok su Požežani bili drugi, a Vodovod treći. U drugoj skupini prvi je bio TIS, a dvaput su pobijedili nakon pet mečeva, Samobor i Mladost. U finalu Marathon je s 3:1 pobijedio TIS, dok je u borbi za treće mjesto Požega s 3:1 svladala Samobor.

Kod djevojaka Šibenik je pobijedio Malinsku s 3:2 i prošao u finale, dok je u drugoj skupini Mladost u odlučujućem dvoboju s 3:2 bila bolja od Zagorca. Za titulu Mladost je s 3:2 pobijedila Šibenik, a prvi i treći meč Zagrepčanke u slavile nakon pet setova s tim da su Šibenčanke oba puta vodile 2:1 u setovima. U borbi za treće mjesto Zagorec je s 3:2 bio bolji od Malinske, iako su djevojke s Krka vodile 2:1 u mečevima.

 

www.hsts.hr

 

Pročitano 188 puta