Članovi HPD "Gojzerica" na izletu u Arboretumu Lisičine

Ostalo 15. svibnja 2024.

VELIKA – Ovu prekrasnu nedjelju članovi HPD Gojzerica Požega, proveli su šetnjom u arboretumu Lisičine u istoimenom naselju nedaleko Voćina. Lisičine su pravo malo blago prirode u našoj neposrednoj blizini. Iako je dosta zapušten, pruža nam puno toga. Malo je istinskih ljubitelja prirode, botaničara, šumara ili planinara koji nisu čuli za Lisičine, jedan od tek triju hrvatskih arboretuma.

Na površini od 42 hektara raste 512 različitih biljnih vrsta iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike, a tu je i prava slavonska prašuma. Bez obzira na to dolaze li ovamo iz edukativnih, znanstvenih ili rekreativnih razloga, svi se dive bogatstvu biljaka, ali i najvećoj zbirci četinjača u Hrvatskoj – jelama, smrekama, borovima, čempresima, tisama i drugima vrstama. Oduševljeni ljepotom, svoje dojmove pretaču u živopisne priče, turističke reportaže, idilične putopise, zanimljive crtice i bogate fotogalerije, koje dijele na društvenim mrežama.

Nakon rata arboretum se vrlo sporo obnavljao, što je također pridonosilo propadanju, tako da ni danas nije obnovljen do prijeratne razine. Jedna od najboljih mjera oštećenosti je ta, što je broj taksona s prvotnih 2500 spao na samo 500 komada. U ožujku 2013. godine napokon je dovršena obnova arboretuma uz EU sredstva te je ponovno otvoren za javnost. Uređeni su putevi i jezero, postavljene ploče s kartama i opisima biljaka, uređena su mjesta za odmor, klupe i sjenice.

Sredina svibnja je odabrana za posjet jer upravo tada cvatu rododendroni kojih u arboretumu ima više vrsta i boja. Dok šećete arboretumom izmjenjuju se mirisi cvatnje drveća s mirisima crnogorice. Usred arboretuma je sjenica koja je bila savršeno mjesto za odmor umornih planinara, zbog hlada, ali i trešnje koja se nalazi u blizini, kao i mnoštva šumskih jagoda koje su mamile svojim mirisom i okusom. Tko je mogao tome odoljeti?

Nakon završenog obilaska planinari su se uputili vozilima do Geo info centra Voćin, gdje su mogli uživati u kavici na prekrasnoj staklenoj terasi. S terase se pruža pogled prema ostacima Starog grada Voćina, koji dominira cijelim područjem s obližnjeg brijega. Prije povratka iskoristili su priliku za obilazak cjelokupnog multimedijalnog info centra, koji je prilagođen posjetiteljima kako bi što bolje doživjeli geološku i biološku prošlost ovog kraja kroz 3D projekcije.

Kako svemu dođe kraj pa tako i ovome obilasku, morali su krenuti dalje u nove avanture. Izlet je zaokružen obilaskom poučne staze Stari hrastovi kod Djedovice, koja vodi kroz šumu bukve i jele te je u ovo doba godine bujna, zelena, mirišljava i ispunjena pjevom ptica. Prekrasna priroda i odlično društvo, ma može li tjedan završiti bolje od toga?

Pročitano 163 puta