Petak, 02 Ožujak 2018 01:00

Trofej Požeškog športskog saveza posthumno dodijeljen Martini Tokić

POŽEGA -  Na svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2017. godinu koje je održano u ponedjeljak, 26. veljače 2018. u Gradskom Kazalištu Trofej Požeškog športskog saveza posthumno je dodijeljen Martini Tokić. Riječ je o priznanju koje se svake godine dodijeli jednom zaslužnom pojedincu i isportskoj udruzi za dugogodišnji rad i promicanje sporta na području grada Požege. Priznanje su od požeškog gradonačelnika Darka Puljašića primili Martinini sinovi, blizanci Lovro i Niko

Martina Tokić (djevojački Franić) rođena je 10. 04. 1976. u Požegi. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Požegi. Dugi niz godina igrala je za ŽRK Zvečevo (Požega) s kojim ostvaruje povijesni rezultat za ženski rukomet u Požegi, ulazak u 1. Hrvatsku rukometnu ligu. Proglašena je za najbolju sportašicu grada Požege 1991. godine.

Već kao igračica ŽRK Zvečeva igrala je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šest sezona igrala je za najbolji hrvatski ženski rukometni klub RK Podravku (Koprivnica) i jednu za ŽRK Tvin Virovitica. 

Martina Tokić bila je efikasna vanjska igračica. Za Podravku je nastupila u 26 utakmica u Kupu i Ligi prvakinja i zabila 120 golova, a 10 utakmica odigrala je u tadašnjem Kupu EHF i zabila 47 golova. Martina je više godina igrala za seniorsku reprezentaciju Hrvatske. S Martinom su igrale mnoge koprivničke rukometašice koje su sada u klubu na vodećim dužnostima (Božica Palčić, Snježana Petika, Miranda Tatari Šimunović i Ljerka Vresk).

Martina je najbolja igračica u povijesti požeškg ženskog rukometa. U sezoni 2003/2004 nastupa za TVIN Virovitica s kojim igra u finalu kupa protiv, u to vrijeme nedodirljive Podravke, kao najbolja igračica i najbolji strijelac lige odvodi utakmicu u produžetke i izvođenje sedmeraca.

Pri kraju igračke karijere vratila se u Požegu gdje je odigrala još nekoliko sezona za ŽRK Kutjevački podrum (Požega) i ŽRK Požegu. Sa ŽRK Kutjevački podrum igrala je i finale kupa Hrvatske.

Povratkom u Požegu vodila je školu rukometa za najmlađe igračice. Zvanje trenera rukometa stekla je preko Hrvatske olimpijske akademije 2007 godine. Po završetku igračke karijere dugi niz godina igrala je rekreativno odbojku za ekipu Požege u Ženskoj odbojkaškoj ligi Požega s kojom osvaja više prvenstava.

Martina je bila djelatnica Požeškog športskog saveza od 01. 04. 2006., pa sve do prerane smrti 09. 02. 2018. godine. Martinin sigurno najveći uspjeh i ponos su sedmogodišnji sinovi blizanci Niko i Lovro.

Pročitano 2637 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 07 Ožujak 2018 09:31