Utorak, 24 Siječanj 2017 01:00

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac i izbornik Slavko Goluža dao potporu projektu Hrvoja Jurkovića za revitalizaciji rukometa u Požeško - slavonskoj županiji

POŽEGA – Nekoliko rukometnih entuzijasta pokrenulo je inicijativu da se rukomet ponovno vrati u mjesta i dvorane na području Požeštine, koja je do 1991. godine bilježila 13 mjesnih i gradskih rukometnih klubova, koji su imali podršku zajednice i gospodarstva. Danas se to svelo samo na jedan muški i jedan ženski rukometni klub u gradu Požegi, dok su svi ostali zamrli i prestali sa radom.

Priču je ponovno želio pokrenuti rukometni trener Hrvoje Jurković, koji već jedno vrijeme pregovara i sa Hrvatskim rukometnim savezom. Priču su danas uz potporu člana HRS Slavka Goluže izložili požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, tražeći potporu županije, koja može kroz lokalnu zajednicu, kroz sportske dvorane osnovnih škola pomoći u tom vraćanju rukometa u škole, mjesta, općine, gradove. Kako je upravo u tijeku Svjetsko rukometno prvenstvo i sva pažnja usmjerena na rukomet i uspjehe naše reprezentacije, sav taj pozitivni senzibilitet treba iskoristiti i pokrenuti priču rukometa u Požeštini. Iskazujući svoju čast što se upoznao i razgovarao s velikanom hrvatskog rukometa, Slavkom Golužom, požeško-slavonski župan dao je punu potporu ovoj inicijativi: - "Razgovarali smo o temi kako pomoći rukometu u našoj županiji, kako vratiti stari sjaj i slavu, kako pronaći prostor i mogućnosti za djecu koja se danas školuju u našim osnovnim i srednjim školama, potaći da se bave tim sportom. Ovdje je doista dobar bazen, baš po pitanju igranja rukometa, a ponosni smo na našeg Marka Kopljara, čovjek koji je dao veliki obol i pronio slavu Slavonije, županije i grada Požege. Dajem kao župan apsolutnu potporu gospodinu Jurkoviću i svim idejama po pitanju organizacije i prostora te pronalasku modela da sportske dvorane stavimo u funkciju razvoja rukometa."

Zahvaljujući se na danoj potpunoj podršci Goluža je istakao: - "Dati ću maksimum od sebe da se ovdje ovaj rukometni bazen sačuva, za koji tradicija rukometa govori dovoljno. Dajem podršku i to ne samo danas, već i buduće, za sve što bude potrebno bit ću na raspolaganju a moje riječi čuti će se i u Hrvatskom rukometnom savezu. Učinit ćemo sve da se a djeca bave rukometom i ostalim sportovima, da su u dvoranama a ne na ulici jer znamo što ulica donosi. Ako samo jedno dijete završi na ulici, to je poraz svih nas – te je pohvalio ovu inicijativu Hrvoja Jurkovića kojega inače poznaje od svojih rukometnih početaka i cijeni kao igrača i trenera.

Zadovoljan što je njegova inicijativa naišla na plodno tlo Hrvoje Jurković kaže da sada ipak lakše diše. Smatra da revitalizaciju rukometa može postići, jer o tom rukometu nešto zna, a očekuje i podršku nekoliko trenera koji će se uključiti u rad po mjestima gdje postoje sportske dvorane za početak, a to su prof. Ivana Hoffman iz Velike, prof. Goran Mlakar iz požeške OŠ Antuna Kanižlića.

U svim školskim dvoranama može se vrlo kvalitetno trenirati a igrati službene utakmice samo u Sportskim dvoranama u Velikoj, Požegi i Pleternici.

Zahvalio je županu Tomaševiću što im je omogućio otvaranje tih dvorana za potrebe rukometa i djece i mladeži koja živi u tim sredinama. – "Naš prvi korak je odmah ući u dvorane, krenuti s treninzima, dogovoriti termine, upoznati s projektom načelnike općina, gradonačelnike i ravnatelje škola. Tri trenera kreću s radom čim dobijemo “zeleno svjetlo” i dogovorimo termine" – kaže Hrvoje Jurković te dodaje da im je podršku obećao i Marko Kopljar. Jurković je pozvao i medije da pokušaju svojim pozitivnim pričama pomoći revitalizaciju rukometa te najavio i tradicionalni 13. po redu turnir „Požeški dječaci“ na kojem se očekuje 15 klubova iz vrha rukometne Hrvatske te klub iz BiH.

 

(Tekst i foto : Kronika Požeško - slavonska)

Pročitano 2584 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 25 Siječanj 2017 13:05