Srijeda, 13 Veljača 2019 01:00

Ženski odbojkaški klub Vallis Aurea dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza

POŽEGA - Na svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2018. godinu dodijeljen je i tradicionalni Trofej Požeškog športskog saveza jednoj sportskoj udruzi i jednom pojedincu. Kod udruga dobitnik je Ženski odbojkaški klub Vallis Aurea, a trofej je mladoj kapetanici Vallisica Dori Janković uručio požeški gradonačelnik Darko Puljašić. 

Klub je osnovan 16. 11. 2006. godine zajedno kao muški i ženski klub pod imenom OK „Sokol“, a prvi predsjednik je bio Stjepan Vukušić. U sustav natjecanja uključuje se na početku natjecateljske sezone 2007./08. Na kraju te sezone klub se 2008. godine razdvaja na muški i ženski klub pri čemu muški klub ostaje OK“Sokol“ a ženska ekipa mijenja svoj naziv u ŽOK „Presoflex“ i izabire za predsjednika Josipa Galića koji je tu funkciju obnašao do kraja 2010.

Godine. 2010. godine na izbornoj Skupštini, klub mijenja naziv u ŽOK „Vallis Aurea“, a za novog predsjednika izabran je Darko Aračić koji je tu dužnost obnašao četiri godine. U tom periodu klub je nastupao sa dvije ekipe koje su se natjecale u 2. Nacionalnoj odbojkaškoj ligi Istok i 3. Slavonskoj ligi. Broj djece se konstantno povećavao, pa se iz tih razloga krenulo i sa natjecanjima u mlađim kategorijama poput kadetkinja, mlađih kadetkinja, mini i male odbojke.

2014. godine, na izbornoj Skupštini izabran je novi predsjednik Leo Pandžić. Iste te godine klub ostvaruje pravo na plasman u 1. B Nacionalnu odbojkašku ligu Sjever koja se protezala od Vukovara na istoku do Varaždina na sjeverozapadu i Slovenije na zapadu zemlje. U takvoj ligi, klub se natječe dvije godine nakon čega se osniva 1. B NOL Istok što je uvelike smanjilo troškove i naporna putovanja.

2017. godine požeški klub se plasirao na Državnu završnicu sa mlađim kadetkinjama koje je održano u Rovinju gdje zauzimaju 5. mjesto u konkurenciji 25 najjačih ekipa iz cijele države i to sa samo jednim porazom na cijelom turniru.

Krajem 2018. Na izbornoj Skupštini, izabire se novi aktualni predsjednik Mario Puntarić. Vallis Aurea danas ima 120-130 djece od škole odbojke pa sve do seniorki koje igraju 1.B ligu. Klub se s drugom ekipom godinama natječe u Slavonskoj odbojkaškoj ligi (3. HOL). 

Važno je istaći da su za sve uspjehe kluba zaslužne igračice iz vlastite škole odbojke bez potreba za pojačanjima sa strane te naravno zasluge za to pripadaju i dugogodišnjim trenerima Ani Đurčević Paukner, Karlu Jančeku i Rudi Đurčeviću koji vrlo uspješno i nesebično prenose svoje znanje i iskustva na mlade.

Popularne "Vallisice" uspješno pronose ime grada Požege širom Hrvatske i potiču mlade na bavljenje ovim lijepim sportom. Zasluge za ponovni razvoj odbojke u gradu Požegi sigurno idu i Požeškom športskom savezu koji je 2004. godine na inicijativu velike odbojkaške entuzijastice Verice Rebrine pokrenuo Žensku odbojkašku ligu Požega sa 12 rekreativnih ekipa, a u ljeto 2005. su napravljena 2 terena u Grabriku (do tada je bio samo jedan teren). Liga se igra od 2004., a Odbojkaški turnir Grada Požege od 2005. godine. Odbojka se početkom Domovinskog rata prestala organizirano igrati i nije je u gradu Požegi bilo petnaestak godina. 

Pročitano 2588 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 14 Veljača 2019 13:09