Petak, 02 Ožujak 2018 01:00

Športsko ribolovno društvo "Požega" - dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza za 2017. godinu

POŽEGA - Na svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2017. godinu koje je održano u ponedjeljak, 26. veljače 2018. u Gradskom Kazalištu Trofej Požeškog športskog saveza dobilo je Športsko ribolovno društvo "Požega". Riječ je o priznanju koje se svake godine dodijeli jednoj zaslužnoj sportskoj udruzi i pojedincu za dugogodišnji rad i promicanje sporta na području grada Požege. Priznanje je od požeškog gradonačelnika Darka Puljašića primio predsjednik ŠRD Požega Boro Marković koji se po završetku proglašenja ispred svih nazočnih sportaša zahvalio na nagradama.

Športsko ribolovno društvo „Požega“ osnovano je 20. kolovoza 1994. godine na inicijativu 20-ak športskih ribolovaca. Iste godine udruga je registrirana sukladno zakonskim aktima tog vremena, primljena u članstvo Županijskog ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije i Hrvatskog športskog ribolovnog saveza.

Početkom 1995. primljena je u članstvo Požeškog športskog saveza. Iste godine udruga je dobila na korištenje bajer u ulici Ante Starčevića veličine 1 hektra gdje su najvećim dijelom članovi obavljali športski ribolov. Već na samom početku udruga je brojala 100-tinjak članova. Iste godine Udruga je bila i pokretač osnutka današnje Županijske lige u disciplini Lov ribe udicom na plovak.

Nakon nastalih problema sa podzemnim vodama 2005. godine te ispuštanja bajera Udruga je 2006. godine pokrenula inicijativu izgradnje Športsko-izletničkog centra „Požega“ u naselju Turnić. Nakon izrade projektne dokumentacije te osiguravanja sredstva iz više programa EU 2007. godine krenula je izgradnja jezera Požega veličine 7 hektara koja je trajala do 2013. godine ponajviše zbog problema sa Konzervatorskim odjelom u Požegi (pet godina zaustavljeni radovi). Te godine puštena je voda u jezero da bi sa športskim ribolovom krenulo početkom 2014. godine.

Jezero dimenzijom, strukturom nasipa, dubinom i količinom ribe spada među najkvalitetnije vode za održavanja natjecanje u Republici Hrvatskoj. Po završetku izgradnje samog jezera do današnjeg dana radi se na izgradnji izletišta sa sjenicama i roštilj mjestima te pošumljavanjem kako bi zaokružili zacrtani plan, a sve u cilju športskih ribolovaca i građana grada Požege.

Od 1995. godine udruga na sportskom planu ima dvije seniorske i dvije kadetske ekipe u Županijskoj ligi dok se u periodu od 1995. do 2003. te od 2014. do danas jedna seniorska ekipa natječe i u 3. Hrvatskoj ligi Istok. Posljednje tri godine udruga ima i ekipe u Županijskoj ligi u disciplini Lov šarana.

Tijekom svih ovih godina natjecateljske ekipe osvojile su pregršt velikih sportskih rezultata na više od 700 natjecanja poput: -

17 puta seniorski ekipni prvaci Županijske lige u Lovu ribe udicom na plovak,

-14 puta seniorski pojedinačni prvaci Županijske lige u Lovu ribe udicom na plovak,

-8 puta kadetski ekipni prvaci Županijske lige u Lovu ribe udicom na plovak,

-11 puta kadetski pojedinačni prvaci Županijske lige u Lovu ribe udicom na plovak,

-veliki broj osvojenih ekipnih pehara ( oko 300-tinjak) i pojedinačnih medalja na Kupovima gradova diljem Hrvatske,

-5 puta kadetski i 8 puta seniorski učesnici završnice Kupa Hrvatske (22 najbolje ekipe u Republici Hrvatskoj),

-pojedini članovi svih ovih godina natjecali su se i za druge ekipe u 1. i 2. Hrvatskoj ligi tako da su pojedinci bili ekipni viceprvaci 1. Hrvatske lige i Kupa Hrvatske te osvajači nekoliko međunarodnih kupova od čega je najznačajniji Milo kup vodećeg svjetskog proizvođača ribolovne opreme iz Italije kojeg su osvojili dva puta među natjecateljima iz 8 zemalja zapadne Europe.

Od 2014. godine Udruga na jezeru Požega godišnje organizira i do 20-ak natjecanja na kojima su u nekoliko navrata sudjelovali i natjecatelji poput svjetskih prvaka u disciplini Lov šarana i višestrukih reprezentativaca Hrvatske u disciplini Lov ribe udicom na plovak.

Udruga ima jednog državnog suca i šest sektorskih sudaca kako bi natjecanja što kvalitetnije organizirala. Cilj članovima udruge je osim natjecateljskog ribolova osigurati i kvalitetan rekreacijski ribolov. U tom cilju udruga godišnje jezero poribljava sa 2500 kg šarana.

Godišnje rekreativni ribiči imaju preko 2000 izlazaka na jezero. Udruga danas broji 136 članova od čega 45 kadeta. Udruga ima sjedište na adresi Filipa Potrebice 6 od 2005. godine kada je dobila prostor na korištenje od Grada Požega.

Danas je Športsko ribolovno društvo „Požega“ cijenjena športska udruga ne samo u Požegi veći u cijeloj Hrvatskoj. Posebno veseli činjenica da na njihov športski teren, jezero Požega, dolaze ljudi i iz inozemstva te time u lijepom svjetlu predstavljaju naš grad i našu športsku tradiciju ovog kraja Lijepe naše.

Pročitano 2311 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Ožujak 2018 09:55