Srijeda, 14 Lipanj 2017 02:00

Matej Jaroš nakon teške ozljede najavio kraj karijere

RADIZEL  - U subotu, 10. lipnja u Radizelu (Slovenija) na utrci Europskog prvenstva požeški motociklist Matej Jaroš je izletio sa staze, udario u betonski stup te zaradio komplicirani prijelom bedrene kosti i puknuće ligamenta ključne kosti. Nakon što je prvi pregled obavljen u Mariboru, prebačen je u Zagreb gdje je u nedjelju i uspješno operiran.

Nakon ove teške ozljede Matej Jaroš (27), jedan od najtrofejnijih požeških sportaša svih vremena, višestruki dobitnik godišnje nagrade Sportaš grada Požege u izboru Požeškog športskog saveza, vrhunski sportaš prve kategorije prema kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora donio je odluku o skorom prestanku uspješne karijere.  

" Hvala vam svima na porukama i pozivima kojih je stvarno puno pa se i ne stignem svima javiti. Operacija je prošla, sad slijedi ono najgore, a to je dug oporavak. Što se tiče motocross karijere, mislim da je to za mene završena priča. Nažalost, na neslavan način, ali što je, tu je. Bitno je zdravlje i da se brinem za moje dvije princeze koje trebaju čitavog tatu. Hvala svima još jednom, sve vas voli #399. P.S. I suza je koja krenula nakon ovog posta, jer je teško nešto ostavit sto voliš i radiš cijeli život“, napisao je u svom emotivnom statusu Matej Jaroš na svom profilu.

S motocrossom je, zahvaljujući entuzijastičnom ocu Zlatku, započeo već s nepunih šest godina i u ovom sportu proveo preko dva desetljeća. Od prvih dana se vidjelo da je riječ o iznimnom talentu, što je kroz mlađe kategorije dokazivao sve do klase MX2, kojom je također dominirao i na znatno slabijem motociklu pobjeđivao vozače klase Open. Osim na Prvenstvu Hrvatske, u karijeri se penjao i na postolja u utrkama Europskog prvenstva, osvajao Alpe-Adria kup, vozio njemačko ADAC prvenstvo i Svjetski Kup nacija. Posljednjih nekoliko sezona, nakon odlaska Nenada Šipeka u mirovinu, borio se za naslove u klasi Open s Markom Leljakom i Hrvojem Karasom.

Njihovi troboji privlačili su i ostavljali bez daha brojnu publiku, ponajprije upravo zbog Mateja Jaroša, koji je bez kompromisa od prve sekunde ulazio u najžešće duele, vozio rizičnim putanjama i izvodio skokove koji graniče sa zdravom pameti. Otac i prijatelji bi se hvatali za glavu, dok je kod publike izazivao ovacije i uzdahe, a mlađim vozačima postao je idol. Njemu je uvijek igrala samo pobjeda, ništa drugo. Taj manjak taktiziranja ga je, s druge strane, često koštao bodova, padova i ozljeda.

Kako je riječ o skupom sportu, vječita borba s nedostatkom financijskih sredstava ostavila ga je u ključnim trenutcima na korak do nikad osvojene klase Open.

Tijekom karijere imao je nekoliko teških ozljeda. Bedrenu kost Jaroš je lomio i kao 15-godišnjak u Bugarskoj, a prošle godine u Slovačkoj je po drugi puta teško ozlijedio kralježnicu. Bilo je tijekom karijere još lomova i napuknuća, pa je ova posljednja očito shvaćena kao zadnja opomena. Osim toga, kako je i sam spomenuo u svom statusu, odnedavno je obiteljski čovjek i pred njim su neki drugi prioriteti. Moto klub Požega Promet jedan je od najboljih klubova u Hrvatskoj, u kojemu se natječe još desetak drugih vozača. Među njima ima talenata, povremenih vozača i rekreativaca, no nema sumnje da će vjerojatni odlazak Mateja Jaroša ostaviti veliku prazninu u požeškom motocrossu. Matej, hvala ti za sve!

 

(Tekst i foto : Radio Vallis Aurea) 

Pročitano 2069 puta