Subota, 17 Prosinac 2016 01:00

Održana redovna izvještajna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza

POŽEGA U prostorijama Obrtničkog doma u Požegi jučer je održana redovna sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza. Na dnevnom redu bilo je trinaest točaka, između ostaloga prijedlog Programa rada i Financijskog plana za 2017. godinu.

Na sjednicu se odazvalo 55 delegata dok 17 udruga nisu poslale svoje zastupnike na Skupštinu krovne organizacije požeškog sporta. Nakon što su verificirani zamjenski članovi Skupštine kojih je bilo 14 usvojen je zapisnik sa prošle sjednice koja je održana 25. travnja 2016. godine. 

Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović. "Iznos koji je predložen od strane Izvršnog odbora umanjen je prilikom izglasavanja Proračuna na Gradskom vijeću Grada Požege i to za više stotina tisuća kuna. To znači da će neke pozicije biti smanjene, a neke stavljene na nulu. Mi ćemo svejedno pokušati izgurati što više i nadati se rebalansu proračuna. Nadam se da ćemo kroz kvalitetnu raspravu doći do najboljih rješenja jer sport i potrebe trebamo gledati u cjelini, a sportski život grada Požege trebamo učiniti što boljim" – rekao je na početku predsjednik Požeškog sportskog saveza Nino Abramović.

Svoje mišljenje o situaciji u sportu i financiranju iznio je i gradonačelnik Vedran Neferović koji je bio gost na Skupštini. "U proteklih nekoliko godina pokušalo se riješiti financiranje određenih potreba sportaša u gradu i tražilo se rješenje kroz jedan model koji je zaživio prije 3 godine, a prema kojemu Grad Požega financira određene potrebe sportskih udruga u gradu. Prema svim analizama o izdvajanju za sport sigurno smo među deset gradova koji iz izvornog proračuna izdvajaju sredstva za sport. Imajući to u vidu, i bez obzira na ulaganja u sportsku infrastrukturu koja su bila znatna u pretekle tri godine, s pravom mislim da se za sport napravilo jako puno" – poručio je gradonačelnik Neferović dodavši kako se za potrebe sporta u gradu izdvaja 12% iz izvornog proračuna. 

Gradonačelnik je istaknuo kako je potrebno napraviti analizu sredstava koja dolaze iz sponzorstava i donacija jer nije moguće da se sport u gradu isključivo oslanja na gradski proračun. Najavio je i edukaciju koju će Ured za europske integracije Grada Požege organizirati u siječnju kako bi sportskim djelatnicima, članovima udruga, pa i samim sportašima približili mogućnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova."Više od ovoga ne možemo dati, a sve ostalo je na vama. Smatram da je Strategija jedan iskorak prema kojem ćemo odrediti točno što želimo od sporta u gradu" – dodao je gradonačelnik Neferović.

Po usvojenom programu rada Požeški športski savez radit će na cjelovitosti razvoja sporta i rekreacije mladeži, koja je od općeg i društvenog interesa te u skladu s uvjetima i mogućnostima grada Požege.

Skupština je donijela odluku o brisanju iz članstva Malonogometnog kluba Bonita koji je ugašen od strane Trgovačkog suda. Članice Saveza jučer su postale tri nove udruge. To su Malonogometni klub Plamen, Judo klub Vallis Aurea i Sportska udruga studenata Veleučilišta u Požegi. Po Statutu i pravilnicima Saveza te udruge dvije godine nemaju pravo na financiranje i korištenje sportskih objekata. 

Do ove sjednice Savez je imao 70 udruga, a nakon brisanja jedne i prijema tri nove članice Požeški športski savez trenutno ima 72 udruge koje su različito organizirane i natječu se u različitim ligama i oblicima natjecanja.

Usvojene su izmjene Financijskog plana za 2016. godinu, a nakon duže rasprave većinom glasova usvojen je i Financijski plan za 2017. godinu koji iznosi 2.360.371,58 kuna. Prijedlogom raspodjele sredstava za kvalitetni sport bio je izrazito nezadovoljan predstavnik Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega Vladimir Englman koji je nakon svog obraćanja delegatima napustio sjednicu. 

Najveću raspravu među članovima podigla je činjenica da je Gradsko vijeće ukinulo sredstva kojima su se financirale stipendije vrhunskih sportaša jer članovi smatraju kako se za to ipak trebaju odvojiti određena sredstva zato što svi znaju koliki trud je uložen u postignute rezultate pojedinih sportaša.

Na kraju sjednice delegati su dobili i prijedlog Strategije razvoja sporta Grada Požege za razdoblje 2017. – 2020. koju trebaju u svojim udrugama razmotriti, dati svoje prijedloge i koja bi nakon što bude dorađena trebala biti usvojena na idućoj sjednici Skupštine koja će biti krajem veljače 2017. godine. 

Na temelju novih kriterija za financiranje sportskih udruga i Strategije razvoja sporta trebali bi se dobiti novi podaci za posebno vrednovanje svake sportske udruge u idućem razdoblju. 

 

Pročitano 1705 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 19 Travanj 2017 09:59