Srijeda, 06 Ožujak 2019 01:00

Održan trenerski i sudački seminar u organizaciji Nogometnog saveza Požeško - slavonske županije

POŽEGA -  U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi sinoć je održan trenerski seminar na kojem su predavači bili Sreten Ćuk i Bruno Marić, a okupio se zaista veliki broj nogometnih trenera i ostalih djelatnika iz požeško slavonskih klubova, pa i šire od toga, stigli su gosti i iz Brodsko posavske županije tako da se seminar definitivno pokazao kao pun pogodak.

Nakon što su trenere i sportske djelatnike, te goste predavače pozdravili predsjednik ŽNS Drago Lucić i tajnik Damir Bognar,  iskusni trener Sreten Ćuk odradio je vrlo zanimljivih 90 minuta predavanja o pomoćno nastavnim igrama u trenažnom procesu. Po riječima Ćuka takav oblik treninga na ove je prostore prvi donio Valery Lobanovski, a prvi su ih preuzeli i modernizirali Biće Mladinić i Ivica Osim.

Pomoćno nastavne igre su temelj svakog modernog treninga od najmanjih koji tek kreću u nogometne vode pa sve do najvećih svjetskih klubova koji ih koriste naravno na puno višem i intenzivnijem nivou. Ćuk je kroz prezentaciju i slikovite opise trenerima prezentirao kako oni mogu koristiti u svojim sredinama u kojima rade da bi došli do igre kakvu preferiraju i u fazi napada i u fazi obrane.

Nakon Ćuka za katedru je stao Bruno Marić koji je nedavno imenovan glavnim instruktorom za VAR pri HNS-u. Ovaj umirovljeni sudac je imao zaista zanimljivo predavanje, otvoreno je pričao o sudačkim previdima, pogreškama pa naravno i o svojima, posebice o onom toliko spominjanom kaznenom udarcu za Dinamo na Poljudu.

Što se VAR-a tiče prisutnima je pojasnio sve aspekte njegovog rada, ali i ogromnom poslu koji je pred njim i njegovim suradnicima da ga uvedu u HNL do veljače sljedeće godine. Zanimljivo je svakako vrlo žestoko komentiranje Marića o stručnim komentatorima suđenja u televizijskim emisijama. Ostao je ogroman dojam da je kod onog “stručnim” bio prilično ironičan, a na “Oko sokolovo”, Matea Beusana se obrušio sasvim izravno nazvavši ga neznalicom i čovjekom koji nema pojma o nogometnim pravilima.

Dolaskom VAR-a Marić ističe da više neće biti potrebe za tim “stručnim” analizama jer prema protokolu svaka situacija u kojoj se VAR aktivira šalje se u FIFU gdje ide na ocjenjivanje tamošnjih eksperata, a njihove analize će biti javno dostupne.

Mala ekskluziva koju je Marić izrekao požeškim nogometnim djelatnicima je da je upravo jučer u HNS stigla sama tehnika koja će se koristiti na HNL stadionima, a teoretska priprema sudaca je već krenula. Isto tako samo ovo predavanje je prava mala ekskluziva, naime ovo je jedini seminar ovog tipa koji će se održati u Hrvatskoj u dogledno vrijeme, nakon Požege VAR će se predstavljati isključivo sudačkoj organizaciji, a tek kada se završi taj dio posla kreću prezentacije sličnog tipa širom Hrvatske.

Marić je istaknuo da će u periodu pred samo uvođenje VAR-a biti iznimno bitno o svim segmentima upoznati kompletnu sportsku javnost gdje očekuje da će i mediji odraditi velik dio posla. Na kraju je ostavljen prostor za pitanja, pa se sve naravno završilo pričom o finalu Svjetskog prvenstva i Grizmanovom simuliranju, Perišićevom igranju rukom, prekršaju nad Mandžukićem.. To će nas vjerojatno proganjati do kraja života.

 

(Sportalo.hr) 

Pročitano 1392 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 06 Ožujak 2019 15:07