Utorak, 05 Veljača 2019 01:00

U Požegi održan plenum klubova 3. i 4. Hrvatske nogometne lige - Istok

POŽEGA - U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Požegi jučer su održani plenumi klubova 3. HNL - Istok i 4. HNL Istok (Međužupanijske lige Slavonije i Baranje). Najviše govora je bilo zapravo o budućnosti, kako o sljedećoj sezoni u kojoj nas čeka puno promjena u natjecanjima, tako i o nešto daljnjoj budućnosti. Najprije je održan sastanak trećeligaša na kojem je bilo nazočno 14 od 16 predstavnika klubova, a u samom uvodu sve je pozdravio predsjednik domaćina NK Slavonije, Igor Krizmanić.

Nakon toga je dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović predstavio planove za budućnost ispred HNS-a, a jedna od najspominjanijih stvari bilo je smanjenje broja stranaca. U 1. HNL će se broj smanjiti sa trenutnih 8 na 6, drugoligaši će moći imati 3 umjesto dosadašnja 4, a u svim rangovima ispod umjesto 2 moći će igrati samo jedan strani državljanin. Pod strance se naravno ne računaju građani Europske unije, a jedino otvoreno pitanje je hoće li ova odluka stupiti na snagu od 1. srpnja ove ili sljedeće godine. Vučemilović-Šimunović je isto tako istaknuo da aktualnu reorganizaciju u kojoj će umjesto dosadašnje tri biti 5 trećih liga nisu inicirali slavonski savezi i klubovi, nego oni sa sjevera Hrvatske i iz Istre.

Od sljedeće sezone uvodi se licenciranje trećeligaša prema kriterijima po kojima se licenciraju i prvoligaši i drugoligaši, svaki klub će morat zadovoljiti 4 osnovna kriterija, infrastrukturni, financijski, imati mlađe kategorije te stručne trenere. Trećeligašima je predstavljeno da će od sezone 20/21 morati imati i licencirane povjerenike za sigurnost, isto takve redare koji će morati ishoditi dozvolu za redara na sportskim natjecanjima. 

Disciplinski sudac iznio je vrlo pohvalne podatke za jesenski dio natjecanja, niti jedna pisana žalba na suđenje nije stigla, sudačke ocjene su bile izvrsne, samo trojica su u toku jeseni zaradila ocjenu manju od 8, a i disciplinskih mjera prema klubovima je bilo jako malo, uglavnom su se odnosile na zarađenih 5 kartona na jednoj utakmici. Toj kazni su izbjegla samo tri kluba, Belišće, Slavonija i Koprivnica.

Treća HNL nastavlja se prvog vikenda u ožujku, dok je posljednje kolo predviđeno za 1. lipnja kada će se sve utakmice odigrati s početkom u 17,30 sati. Na kraju druženja trećeligaških predstavnika okupljenima se obratio izaslanik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić koji je istaknuo da je u izradi, odnosno u završnoj fazi jedan izrazito bitan dokument pod nazivom Državni program športa, odnosno strategijski plan razvoja. Na tom dokumentu radilo je čak 9 ministarstava i puno nezavisnih stručnjaka, a nakon što bude usvojen u Saboru ići će se i na izradu novog Zakona o Športu.

Nakon trećeligaša okupili su se i predstavnici klubova MŽNL čiji je sastanak trajao dosta kraće, 9 predstavnika klubova imali je tek nekoliko pitanja za Željka Bela, a naravno sva su se ticala sljedeće sezone, odnosno koliko će klubova u viši rang natjecanja, hoće li netko ispasti. Prema odgovorima glavnog tajnika ŽNS OBŽ sigurno je da će u 3. HNL iz MŽNL ući “više od jednog” kluba. Prema akutalnim propisima posljednja momčad mora ispasti iz lige, ali su prema pravnim službama HNS-a poslani upiti smatra li se nižim rangom nova MŽNL koja će pokrivati manje geografsko područje ili će to ipak biti 1. ŽNL. Bel je isto tako istaknuo da je dogovoreno osnivanje novih liga, da je usuglašeno kako će one izgledati, tko će ih voditi, a ostaje samo saznati tko će u kojoj sudjelovati što se odlučuje na terenu, ali i naravno ne samo tamo, za oba natjecanja postoje kriteriji za licenciranje koje će klubovi morati ispuniti. Međužupanijska liga Slavonije i Baranje nastavlja se utakmicama 14. kola drugog vikenda (9./10.) ožujka, a završava kada i trećeligaško natjecanje 1. lipnja. Nakon završetka službenog dijela domaćin NK Slavonija je sve sudionike počastila zakuskom u požekom restoranu Vila Stanišić.

 

(Sportalo.hr) 

Pročitano 1786 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 05 Veljača 2019 10:42